Objavljeno dana Ostavite komentar

Crno- bela kombinacija – trend koji traje!

Nazivaju je simbolom elegancije i dobrog stila. Nazivaju je kombinacijom za sve generacije. Bezvremenskom! – Zašto tako dugo traje?

Crna boja je s početka smatrana bojom zla, smrti i misterije. Kao boja mode za muškarce u Evropi postaje prihvatljiva u 17. veku u sudovima Italije i Španije. Međutim žene tek uz Koko Šanel 1926. g. kažu zbogom do tada prihvaćenom tumačenju crne boje. Koko Šanel je uvodi na scenu sa malom crnom haljinom. Razbija sve tabue o nošenju crne boje. Vremenom kroz brojna umetnička ostvarenja, filmove, luksuznih modela auto industrije, crna boja dobija visoko mesto u svetu mode i sasvim nova tumačenja – postaje sinonim za eleganciju, formalnost, snagu i jacinu.

Bela je pak povezana sa čistoćom, dobrotom, poštenjem i nevinošću. U 18. veku bela boja postaje moderna za muškarce kao i za žene. Muškarci viših klasa svoj status demonstriraju noseći perike i čarape bele boje. Žene pak imaju dodatke na haljinama u beloj boji. U 18. i 19. veku bilo je nezamislivo i za muškarace i žene da veš bude u nekoj drugoj boji. U mnogim kulturama širom sveta i dalje postoji tradicija izrade venčanica u beloj boji. Belo i dalje predstavlja luksuz, elegancija i nežnost.

Crna i bela boja: dve sušte suprotnosti koje savršeno pristaju jedna drugoj! One savršeno prate jedna drugu. Njihov kontrast daje bezvremenost. Njihova kombinacija, bilo da su u pitanju kockice, linije, tufnice ili nepravilni oblici, istovremeno izaziva i umiruje, elegantno, nežno.

prik.rs

instagram.com/dusicaprik

facebook.com/prikbutik

Ostavite odgovor