Objavljeno dana Ostavite komentar

Durres (Drač)

Sinoć smo kasno stigli u Albaniju, Durres (Drač). Sve što je bilo na spisku svelo se da jedva čekam da uletim u krevet. Celokupno putovanje: odmor u Karlobagu, svadba u Dizeldorfu (post je spreman, tj. biće dva), dva dana u Beču, i put do Albanije (uz konstantni rad) su me izmorili. Ali volja da sa vama podelim današnji dan i haljina iz PRiK-a koju danas nosim (iz prethodne sezone, koju i dalje sijemo)), me drže uz radni sto!

Albaniju smo posetili 2011 g. prvi put. Ako se dobro sećam bio je februar. Moram da kažem da sam malčic bila uplašena. Ali čuvši pesme Lepe Brene i Čole iz obližnjeg restorana, bilo mi je lakše. Odseli smo u Aragosta hotelu. Na moje iznenađenje prilikom check in recepcionar mi reče “Hvala” ok, sad mi je stvarno lakše. Od tada pa evo do sada, posete su se nizale, a mesec nije bio bitan. Durres ili Drač, sa okolnim plažama, potom put do Vlore i Dhrmie, je zaista nešto sto se zavoli, i što vas tera da se vratite. Naravno, dodaću i izuzetno ljubazno osoblje, spremnost da se želje gosta ispune i pristupačne cene su još jedan veliki plus.

U sutrašnjem postu vas čeka više slika iz samog mesta, predlozi za plaže i zanimljivosti oko cena smeštaja i hrane. Nešto fotografija će biti i iz prethodnih godina, kako bi slika bila što kompletnija.

Uživajte!

Da li znate da je:

1. Durres, grad koji je 1850 g. brojao 1000 stanovnika, danas broji oko 200.000.

2. Durres je drugi po veličini grad u Albaniji, odmah iza Tirane.

3. 1913g. kada je Albanija vratila nezavisnost, Durres je bio glavni grad i to sve do 1920g.

4. On predstavlja turistički centar i najveću luku u Albaniji. Godišnji prevoz putnika je oko 1.5mil. Brodograilište, proizvodnja proizvoda od kože, potom duhanskih proizvoda i plastike su nešto od industrije što je zastupljeno.

Dušica PRiK

prik.rs

PRiK na Facebook-u

instagram.com/dusicaprik

Ostavite odgovor