Objavljeno dana Ostavite komentar

Gävle strand

Gävle strand

Kako sam poslednja generacija Druga Tita, koja je postala pionir :), izgleda da obično obećanje ništa ne vredi, i da bih trebala da dam jednu časnu pionirsku reč :). “Dajem časnu pionirsku reč da ću sve obećane postove, pustiti u narednom periodu”. Jer kako stvari stoje, jedino to može biti razlog… ? Već neko vreme smo u Švedskoj. Nemam običaj da postujem sa mesta na kojima sam često. Nekako kada neko mesto postane dom, bude mi neobično da pišem o njemu – a trebala bih. Tim povodom, danas šetamo jednim švedskim gradićem koji se naziva Gävle.

Gävle je grad sa 71.000 stanovnika lociranih u gradu, a oko 97.000 stanovnika ima sa okolnim mestima. Grad je 13. po veličini u Švedskoj. Najstariji je grad “Norrlanda”. Poznat je po “Božićnoj kozi”, proizvedenoj od slame, koja svake ili svake druge godine bude zapaljena. Ona predstavlja simbol grada. Najčešći je suvenir koji možete poneti.

Gävle potiče od reči “gavel” što znači rečno korito. Ono što ga čini specifičnim je da ima tri reke. Gävlan, Dalälven, i Testeboån. Pozicioniran je uz Baltičko more. Današnja šetnja je bila kraj reke Gävlan, koja se uliva u Baltičko more. Na slikama će sve to biti.

Trgovina tokom 15. veka biva povećana zahvaljujući luci i izvozu bakra i železa, a sav izvoz je morao ići preko Stokholma. Tokom 16. veka Gävle je bila jedna od najznačajnijih luka i trgovinskih gradova. 1787 g. dobija dozvolu da direktno trguje sa celim svetom (a ne preko Stokholma, kao što je to ranije bio slučaj). I dan danas ima zančajnu luku – kojom upravlja turska kompanija.

Najznačajniju ekonomiju danas ovde čini proizvodnja papira. Takođe, u Gävle je smeštena i najveća pržionica kafe u Skandinaviji (Gavalia) . Kada duva vetar miris kafe možete osetiti i u gradu. Naravno, ono što će ulepšati vašu šetnju uz reku je miris tek pržene kafe koji vas vodi tačno prema pržionici. Iz ovoga grada potiču i dva najveća švedska brenda slatkiša, Läkerol i Ahlgrens Bilar (slatkiš u obliku automobila).

Uživajte!

Za kraj ostavljam nešto slatko:

Čokoladni kolač

Potrebno:

Prvo umutiti 2 jaja i 3 dl šećera. 1 ½ kašičice vanilin šećera, 4 kašike kakaa, 1½ dl pšeničnog brašna (ili bilo kog drugog – mi smo koristili pirinčano). Malo soli. 100 gr margarina rastopiti. Sve to pomešati. Peći u okruglom plehu (prethodno ga podmazati i posuti kokosom). Usuti smesu i peći na 175 stepeni 35 minuta. Dekoracija koju sam osmislila je sa jagodama, i sladoledom od vanile…

p.s. gosti su hvalili svako malo kolač ? osvetlah obraz na H konstataciju da retko kuvam ? .
Do narednog posta,

Dušica

prik.rs

PRiK na Facebook-u

instagram.com/dusicaprik

Ostavite odgovor