Objavljeno dana Ostavite komentar

Karlobag (deo II)

Volim kada ne planiram previše, a situacija se odvija baš kako želim. Dobili smo preporuku za plaže u mestu Ribarica. Kako uvek pričam, tako uvek i prešišam mesto na koje sam pošla. Kako ne bih pokazala da mi stvar izmiče iz ruku, na H prošla si skretanje, odgovaram sa znam (kao da stvarno znam, pritom ne pokazujem znak žaljenja za propuštenim, odajem utisak da nas očekuje nešto bolje). I bila sam u pravu, Prizna i Cesarica su tu! 

Prizna je zaseok između Karlobaga i Senja. Nalazi se na svega 14km od Karlobaga, i nekih 50km od Senja. Kroz nju prolazi magistralni put. Inače je poznata i po trajektnom pristaništu (iz nje brodovi plove ka severnom delu Paga, mesto gde pristižu brodovi je Žigljen). Plaže su odlične za sve one koji nisu ljubitelji gužve. Naime, par uvalica sa betonskim delom je smešteno u tom kraju, voda je prekrasna, prečista, to je vaš raj! Tu negde počinje i zaseok Cesarica, tako da ukoliko koristite internet (bar dok slikate ? ), pojavljivaće se oba ova naziva.

U povratku smo u Karlobagu videli crkvu s početka 18tog veka, Crkva sv. Karla Boromejskog. Građena je na temeljima crkve Sv. Ivana.

p.s. Haljina je iz PRiK-a

p.s. Da li ste znali da…

1. Do sada kada bi mi neko spomenuo pijavice mislila sam na “crve” koji se hrane krvlju, i žive u vodi. Ali, kako je kiša obeležila i ovaj dan (na svega 20minuta), imala sam priliku da vidim i pijavicu (atmosfersku pojavu).

2. Ta pijavica se naziva još i vrtložni vetar. Nastaje pod utiskom vlažnog vazduha i izrazito visokih temperatura. Smatra se atmosferskim vrtlogom manjih razmera i kratkog je trajanja od 5 do 10min, nekada i do sat vremena.  Može nastati i nad morem, ali i nad kopnom.

3. Mnogi je smatraju manjim tornadom kada je nad vodom, ali ako pređe na kopno valja je smatrati tornadom.

4. Cev pijavice je levkastog oblika, često nagnuta. Proteže se od oblaka do morske površine, duga od 20tak do 100m. Dok se donji deo sastoji od usisane morske vode, gornji su kapljice nastale kondenzacijom vlažnog vazduha.

5. Pijavica toliko jako može uzburkati morsku vodu da može da potopi čamce.

6. 1749 g. Vrtložni vetar je opustošio veliki deo Rima.

Dušica PRiK

prik.rs

PRiK na Facebook-u

instagram.com/dusicaprik

Ostavite odgovor