Objavljeno dana Ostavite komentar

Leto se nastavlja

U prethodnom postu sam obećala nešto kompletniju sliku iz Albanije. Stoga idemo na par plaža, koje smo do sada posetili. Nisam ljubitelj gužvi, pa ako neku plažu posebno “nacrnim” znate zašto sam ? . Krećemo…

Put koji do Albanije koristimo ide preko Kosova. Autoput je nov i odličnog kvaliteta. H je išao nekada 2010 g. preko Makednije do Albanije i kaže da je put bio izuzetno mali, i loš. Priroda, zelenilo i strme planine su ono što će vas iznova opijati. Vožnja na autoputu je lagana, nema strmih deonica, crveno tle ponegde iz zelenila proviruje… Inače, na manjim putevima u Albaniji, ono što će vas iznenaditi je brza vožnja, čak i u gradu, šetnja krava, ovaca, koza i magaraca po putu, šetnja i prelazak ljudi…ali sve je to u opisu ove, još uvek, poprilično neuređene zemlje sa netaknutom prirodom…

Drač

Nekako je logično da krenemo od prvog morskog grada. Drač je u severnom delu Albanije. Ukoliko biste me poslušali, deo oko hotela Aragoste je ok. Nema velike gužve, plaže su uređene, svaki hotel ima svoju plažu. Ukoliko ste odseli u hotelu, dve ležaljke i suncobran vam sleduju. Bar na plaži je takođe odličan, a osoblje je uvek spremno da pomogne. Potom dolazi deo luke, pa deo plaža sa 5 miliona ležaljki i 10 miliona ljudi (ne bukvalno, ali ko sve probroji neka mi se javi ? ). Gužva je nastala usled izgradnje prevelikog broja hotela u tom delu, uz obalu, red hotela prati novi red hotela… Plaža je inače dosta široka i veoma dugačka, šetnja i to baš baš duga će vam i sada prijati, a posebno uživanje može biti van sezone. Ukoliko krenete ka jugu, naići ćete na još plaža, koje nisu toliko “krcate”. Da ne zvuči preterano loše, jer i nije, sav taj deo je uređen, sa lepim ležaljkama i suncobranima.

Gjeneralit

Nastavljamo put dalje i dolazimo do skretanja za Sinjin, luku koja je u izgradnji. Put se račva, tako da se usmeravamo prema plaži Gjeneralit. Pre par godina kada smo bili, bila je gotovo prazna, divna, a juče mi je mrak pao na oči. Ajde da ne budem zlo i da kažem da bi u septembru bilo lepo vratiti se… jer plaža zaista vredi… simpatična…sa dve drvene kuće u kojima možete pronaći smestaj. Ono što vas tamo još očekuje je, jedan kafić na vodi, i jedan restoran na obali. Ulaz na ovu plažu se naplaćuje 100 leka. Plaže u Draču i okolini su peščane. Prve dve slike su jučerašnje, nosim haljinu iz PRiK-a :

Vlore i Dhermia 

Plaže do kojih ćete se navozati, jer su na samom jugu ove zemlje. Put je dobar, ali ukoliko niste ljubitelj strmih puteva, ne gledajte kroz prozor. Plaže do kojih ćete preko planine doći, proći i oblake :), i bas negde tu se ukazuje more… kada ga ugledate pitaćete se da li ste ikada išta lepše videli. Voda je neverovatno čista, svetloplave boje… plaža belog kamena  uz more, a pre toga neverovatno svetlog peska… na njima nema žive duše. Ovoga puta ne idemo do njih, jer je čitav odmor u Aragosti rezervisan, ali ću postaviti slike od ranije…I najmanji vetar pravi talase, tako da ukoliko ste ljubitelj i vodenih sportova ovde ćete se zabaviti…Plavetnilo koje se ne zaboravlja. Priroda je ovde zaista netaknuta! Deo koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim. Raj!

Cene

Što se cena tiče…cene smeštaja zavisno od potreba i luksuza koji ste voljni da imate su od 25 evra do preko 100 evra po noći za sobu sa uključenim doručkom. Cene kafe od 50 do 100 leka, što u je prevodu oko 35-70 evrocenti. Cene gaziranih sokava su oko evro-evro i po. Cene hrane su takođe odlične. U restoranima ćete često moći sami da izaberete svežu ribu koju želite (zamrzivači puni leda na kojima se nalazi vaš potencijalni obrok, mogućnost da saznate ponešto više o svakoj ribi, i da možda na osnovu izgleda odlučite šta ćete jesti). Recimo rižoto sa plodovima mora, rakovi prve klase u paradajs sosu, velika grčka salata, velika voda i po čaša vina  su oko 17 evra. Napomenuću, da se restoran iz koga navodim cenu vodi kao luksuzni restoran, govorim o Aragosta restoranu (vole da istaknu da je njihov gost godinama unazad Francis Coppola ? ). Nešto skromniji restorani, izgledom, ali nikako ne zaostaju za kvalitetom hrane su sledećih cena:

  • različite vrste salata ćete naći do 200 leka,
  • velika voda do 200 leka,
  • različite vrste riba od 600 do 700 leka,
  • lignje na žaru su oko 600 leka,
  • kafa od 70 do 80 leka.
  • 100 lek = 86 din.

Dušica PRiK

prik.rs

PRiK na Facebook-u

instagram.com/dusicaprik

Ostavite odgovor