Objavljeno dana Ostavite komentar

Na putu do bankomata

Septembar je stigao. Danas je peti…još uvek uživamo u čarima mora, u plivanju i suncu…Još uvek smo u Draču. Spremni za rucak, ali prvo do bankomata, jer kurs baš i nije povoljan ako plaćate u eurima…stoga pravac banka…

U šetnji do banke, počinje lagana kišica – iskuliraj “draga” danas… Nailazimo na crno belu ogradu, a kontrast me navodi da mislim o postu i tome kako bi bilo lepo uslikati se baš tu, i da bi bila šteta ne “ovekovečiti” ? ovu divnu haljinicu… telefon u ruci, zašto da ne… par snimaka i bićemo dovoljno gladni za ručak.

Odluku o mestu za ručak, smo pre izlaska doneli. Ali, hajde da pogledamo ima li još nešto zanimljivo u okolini. Italijanski restoran, a naspram njega Western pub ? Wild West – Oduševljena sam. Toliko realistično izgleda… pravimo par snimaka i donosim odluku da ću se sutra vratiti! Sada već osećam glad i idemo žurno prema restoranu…

Zanimljivosti:

Da li je bankomat pametan aparat? Ko ga se dosetio i kako je tekao njegov razvojni put?

1. ATM – automated teller machine ili u prevodu bankomat.

2. Luter Džordž Simjian se prvi dosetio da uzima novac sa svog računa pomoću mašine i to daleke 1939. g. Banka “Sitikorp” je bila oduševljena idejom i ponudila tu uslugu klijentima. Kako zainteresovanost klijenata u to vreme nije bila velika, banka je odustala od tog projekta.

3. 1967. g. u Londonu je instaliran bankomat i to je uradila banka “Berkliz” – tada počinje razvoj i širenje bankomata po celom svetu.

4. Prva generacija bankomata je imala jednu nepogodnost, a to je, da su se koristile jednokratne kartice i to uvek na tačan iznos od deset funti. Nedugo zatim, vaučeri bivaju zamenjeni plastičnim karticama. Te plastične kartice su korisnicima vraćane poštom kako bi mogli ponovo da ih koriste.  Ta prva generacija bankomata je bila instalirana pored Engleske, i u Francuskoj, Švedskoj i Švajcarskoj. Nešto kasnije bankomati su instalirani i u SAD-u, a potom i u Japan-u.

5. Druga generacija bankomata, potiče iz 1972.g. To su IBM-ovi bankomati, oni su preteča današnjim bankomatima, a koristili su karticu sa magnetnim zapisom kakva se i danas upotrebljava. Novina u njihovoj upotrebi se dešava, već naredne godine, kada Donald Vecel, rad bankomata podiže na viši nivo – napokon, omogućeno je podići bilo koju sumu, naravno ukoliko ima novca na računu.

6. Osnovni razlozi za uvođenje bankomata su svakako nagli rast rutinskih transakcija na šaletrima banaka, posebno isplata gotovine, uvid u stanje…A ono što ih svakako razlikuje od usluga banke je dostupnost 24h dnevno svakoga dana.

p.s. U narednom postu idemo do pub-a Wild West i “istražujemo” bitkoin bankomat (bitcoin ATM).

Dušica PRiK

prik.rs

PRiK na Facebook-u

instagram.com/dusicaprik

Ostavite odgovor