Objavljeno dana Ostavite komentar

Teget pončo u Grčkoj

Pre nešto manje od mesec dana smo bili u Grčkoj. Razloga je bilo više, a jedan od njih je slikanje za PRiK. Razlozi ne objavljivanja slika i postova na vreme, su: grip i nagomilane obaveze… No, kao što spomenuh u prethodnom postu, Grčka je spremna i postovi će ići jedan za drugim u “normalnim” razmacima. 

Januar. U Srbiji je nula stepeni, a najavljulju, ako im je za verovati, debeli minus, onaj minus od -20. Samo pakovanje i priprema za temperature koje nas očekuju od oko 10 stepeni, sa Suncem, me raduju. Odlazak u hotel u kome smo pre tačno godinu dana odseli i koji je, moram reći, wow ?predstavlja veliko olakšanje. Pored standardne garderobe u kojoj planiram da provedem narednih sedam dana, u koferu nosim i dva ponča, dve suknje, dve haljine i jedan proizvod koji može biti ili haljina ili tunika oni su predviđeni za slikanje. Na carini me pitaju šta imate u ovom koferu, dodajem samo lične stvari, i mislim… “čiko”, mogla bih da vam pokažem nove modele ?

Dan prvi. Oblačim iscepane farmerice, džemperić i tegt pončo, planiram da se slikam u štiklama, a da kasnije obujem patike, kako bih udobno šetala po plaži. Plan je da slikamo nakon doručka. Potom slede šetnja i kafica u jednom kafiću uz plažu gde će nastati ostatak slika. Zatim ručak, i povratak u hotel kako bismo ugrabili vreme kada većina Grka spava – ceo spa je samo naš ?
Uživajte!

Zanimljivosti:

  1. Poreklo. Pončo su prvobitno nosili Indijanci iz područja planine Anda. Sada se smatra tipičnim južnoameričkim odevnim predmetom.
  2. Uloga ponča je bila da telo održi toplim. Nešto kasnije njegova funkcija se širi na to da čuva telo i od kiše – pončo za kišu.
  3. Veliki značaj pončo dobija 1850 god kada američka vojska počinje da ga koristi kao sastavni deo uniforme. On vojnike štiti od vremenskih nepogoda. Nošen je i u Prvom svetskom ratu kao sastavni deo uniforme. Dok je malo pred Drugi svetski rat bio testiran u džunglama Paname. Ovoga puta biva izrađen od laganijih materijala.
  4. U svakom filmu Sergio Leone (“A fistful of dollars”, “For a few dollars more”, “The good, the bad and the ugly”…), Clint Eastwood nosi pončo. Pončo ga izdvaja od ostalih kauboja, koji nose mantile/kapute u tim filmovima.
  5. Pončo je sada ozbiljan modni detalj.

Dušica PRiK
p.s. Pončo koji nosim, je detaljno opisan na sajtu. Proizvodimo ga u devet boja. Sebi sam izdvojila : crni, tamno sivi i teget. Šal/kragna je deo koji se odvojeno prodaje.

prik.rs

PRiK na Facebook-u

instagram.com/dusicaprik

Ostavite odgovor