Objavljeno dana Ostavite komentar

Valensija (I deo)

Ulica u Valenciji

Ovaj post je posvećen svima vama koji volite putovanja, i vama koji na putovanjima volite da otkrijete i saznate nešto novo. Nisam planirala da pišem, ali danas je naš šesti dan u Valensiji, a vi ne prestajete da pišete u direkt u potrazi za više informacija. Ukratko, Valensija je prelepa. ? Krećemo!

Kako i zašto Valensija?

Na put do Valensije smo se odlučili, ovako: u opticaju su bili Fuerteventura, Valensija i Izrael. Mama je Izrael doživela kao mesto na kome nije baš bezbezbedno uz “Jesi li ti normalna?”. Tako da je ovoga puta ispao, a Fuerteventura je zbog redovnog pomeranja datuma ispala iz igre (zbog mog posla, i sastanaka, pomerali smo datume i nije bilo baš pogodnih letova). Valensija je grad zanimljive arhitekture i toplog vremena. Da li nam je još nešto bilo potrebno? – Ne, samo slobodni dani.

Plaža u Valenciji, Španija

 

Kako do Valensije?

Direktan let iz Beograda do Valensije ne postoji. Mahom se nude opcije na kojima provodite puno sati čekajući naredni let. Naš izbor je bio odlazak u Beč i direktan let iz Beča. Karte se mogu pronaći za gotovo sve destinacije odatle. Kao dobre opcije možete proveriti i letove iz Budimpešte ili Temišvara (recimo za Izrael imaju odlične, direktne letove iz Temišvara).

Let iz Beča traje svega 2.40 min.

Valensija

Ono što svakako preporučujem jeste da se iznajmi auto. Iz više razloga. Idete kada hoćete, stajete gde želite, i koliko puta želite (posebno ako volite da škljocate). Što se cene rentiranja auta tiče, cene variraju ne toliko kada je u pitanju veličina auta, koliko u pogledu ostavljate li depozit ili ne. Dakle, postoje dve opcije: jedna je da platite manje, ali morate ostaviti depozit. Depozit bi bio od 800e pa naviše, zavisno od auta, za slučaj da se nešto autu desi, plus po danu za auto. Imate opciju i da rentirate auto po nešto višoj ceni po danu, ali da nemate glavobolju šta će mu se desiti. Tada nema depozita. Cena goriva u Valensiji je dosta niža nego kod nas.

Auto kojim se vozimo na ovom putovanju je na moje insistiranje Fiat 500 (fićko bele boje). Iako je Henrik nešto ozbiljnije “meračio”, moja želja je da probam ovaj auto, mali, ženski i fensi (ovde ću pozdraviti moju Ivanu, Mileee nedostaješ mi). Auto je mali, baš mali. Za neke duže vožnje nije. Odličan je za vožnju po gradu, ukoliko volite modu takođe ima šmeka imati ga. Takođe, vožnja po gradovima i mestima uz more ima neku draž u ovom autiću (gledano iz ugla dobrih fotki).

Jedan mali fićko kraj pirinčanih polja blizu Valeniciji
Jedan mali fićko kraj pirinčanih polja

Zalazak sunca, palmice koje i kroz krov auta možemo da vidimo, zvuci španske muzike koji dopiru sa radija, Valensija nas već grli.

Ono što treba da se zna o Valensiji je da je treći po veličini grad u Španiji, odmah nakon Madrida i Barselone. Grad od oko 800.000 stanovnika u centru, ali da zavisno od toga šta su granice grada broji od 1.5 do 2.5 mil stanovnika. Ima izuzetno blage zime. Januar je navodno najhladniji mesec u godini. Tada su temperature oko 20 stepeni. Služi nas dobro vreme pa imamo i do 23. Zanimljiv podatak jeste da Valensija ima 321 sunčanih dana u godini. Pogoditi kišne bi bio maler ;).

Detaljnije o samom gradu – šta obavezno posetiti, plažama, pirinčanim poljima, restoranima, smeštaju i našim iskustvima u narednom postu. Najbolje tek dolazi!

Dušica 

Velika plaža, Valencija, Španija

Centar Valencije

Brza hrana u Valenciji

Pijaca u Valenciji

Glavna plaža, Valencija

Mali brod na glavnoj plaži u Valenciji

prik.rs

PRiK na Facebook-u

instagram.com/dusicaprik

PRiK kanal na YouTube

Dušica Županjac PRiK 

Ostavite odgovor